محصولات کشاورزی

طلای مایع یا روغن زیتون؟!

تاریخچه زیتون:

History of Olives

یک درخت زیتون می تواند 1000 سال یا بیشتر عمر کند. حتی اگر درخت بمیرد یا بریده شود یا آسیب ببیند، جوانه‌ ریشه‌های آن می‌توانند به درختانی با اندازه کامل و میوه‌دار تبدیل شوند. درختان زیتون در آب و هوایی با زمستان های سرد ملایم و تابستان های طولانی و گرم بهتر رشد می کنند. در طول فصل رشد، زیتون به گرمای خشک زیادی نیاز دارد، این درختان بسیار مقاوم هستند و به آب زیادی نیاز ندارند و حتی می توانند دمای زیر 10 درجه سانتیگراد را نیز برای مدت کوتاهی تحمل کنند.

تئوری های زیادی در مورد محل پیدایش درختان زیتون وجود دارد، اما یکی از آنها که بیشتر مورد قبول قرار گرفته، این است که آنها ابتدا در آسیای صغیر، پل زمینی بین اروپا و آسیا که اکنون محل کشورهای ترکیه و سوریه است، رشد می کردند. شواهد نشان می دهد که انسان ها در این منطقه بیش از 8000 سال پیش از زیتون استفاده می کردند. مورخان بر این باورند که استفاده از زیتون در بقیه مناطق مدیترانه حدود 6000 سال پیش گسترش یافته است. مردم Phoenicians درختان زیتون را به جنوب اروپای کنونی و همچنین به مصر و مناطق دیگر در امتداد سواحل شمال آفریقا بردند. بقایای زیتون نیز مانند سیر در داخل مقبره های مصری یافت شده است، که نشان دهنده نقش مهمی است که آنها در فرهنگ مصر باستان داشتند. بعدها یونانیان و رومی ها نیز از زیتون استفاده کردند. مردم هر دوی این تمدن های باستانی از روغن زیتون برای مقابله با سموم و درمان زخم های باز، نیش حشرات، سردرد و مشکلات معده و گوارشی استفاده می کردند. آنها همچنین روغن زیتون را قبل از استحمام به بدن می‌مالیدند (به عنوان صابون عمل می‌کرد) و سپس دوباره برای مرطوب کردن پوست و ایجاد سدی در برابر آلودگی و اشعه خورشید این کار را تکرار می کردند. رومی ها در سفرهای خود زیتون را همراه خود می بردند و هر جا که می رفتند آن را می کاشتند و ویژگی های مفید آن را در بسیاری از مناطق پخش می کردند.

شفا در طول اعصار:

Historical Olive oil extraction

درختان زیتون هزاران سال پیش در منطقه مدیترانه رشد می کردند، اما امروزه این درختان در تمام مناطق جهان گسترش یافته اند، زیرا مزایای سلامتی روغن زیتون به خوبی برای همه مشخص شده است. خواص دارویی زیتون هزاران سال است که به مردم کمک کرده است و خوشبختانه کسانی که از فواید این میوه بهره برده اند، اسرار شگفت انگیز آن را برای خود مخفی نکرده اند. در طول چند صد سال گذشته، درختان زیتون در سراسر جهان راه خود را به مناطقی رساندند که می‌توان آنها را با موفقیت کشت کرد، از جمله آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، نیوزیلند، استرالیا و ژاپن و حتی ایران. با مهاجرت زیتون، داروهای زیادی توسط این میوه منحصر به فرد ساخته شد، آن ها روغن زیتون را بصورت خوراکی استفاده می کردند، روی پوست ماساژ می دادند و در گوش یا بینی می ریختند. مردم آن را هم درمان و هم یک اقدام پیشگیرانه برای بسیاری از بیماری ها می دانستند.

برخی روش های سنتی که در طول سال ها استفاده شده اند:

olive soap
  • یک یا دو قاشق را برای درمان ناراحتی معده، هضم مشکل یا یبوست یا کاهش جذب الکل در بدن از نوشیدنی های الکلی مصرف کنید.
  • برای جلوگیری از خشکی و چین و چروک، نرمی پوست و درمان آکنه روی پوست بمالید.
  • برای براق شدن موها و درمان شوره سر استفاده کنید.
  • ناخن ها را با خیساندن آنها در روغن زیتون گرم تقویت کنید.
  • درد عضلات را با ماساژ دادن آنها با روغن زیتون تسکین دهید.
  • فشار خون را با جوشاندن برگ درخت زیتون و نوشیدن چای کاهش دهید.
  • رفع گرفتگی بینی با قطره های روغن زیتون در بینی.

البته استفاده از روغن زیتون به عنوان یک درمان سنتی ممکن است برای کودکان بی خطر نباشد. در نوامبر 2005، مقاله‌ای در Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine و گزارش متعاقب آن توسط رویترز بهداشت، به مراقبان کودک درمورد دادن دوز روغن زیتون به نوزادان و کودکان خردسال برای درمان مشکلات گوارشی، گیجی و گرفتگی بینی هشدار داد. روغنی که از طریق دهان یا بینی تجویز می شود ممکن است به داخل ریه ها استنشاق شود و می تواند باعث ذات الریه شود. بنابراین همیشه باید قبل از هر گونه درمان، چه داروهای سنتی و چه داروهای بدون نسخه، برای کودک با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.

فواید روغن زیتون برای سلامتی:

روغن زیتون علاوه بر طعم فوق العاده ای که به غذای شما می بخشد، یکی از شگفتی های شفابخش طبیعت هم هست. از فواید روغن زیتون، این طلای مایع میتوان به این اشاره کرد که موجب حفظ سلامت قلب می شود و می تواند التهاب و خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد و حتی ممکن است در کنترل دیابت و کنترل وزن نقش داشته باشد. دلیل تمام این مزیت های این است که روغن زیتون یک چربی غیر اشباع است که بدون تأثیر بر کلسترول خوب، کلسترول بد را کاهش می دهد. بیماری ها و شرایط مزمنی که تا حدی ناشی از غذاهای ناسالم و سبک زندگی کم تحرک هستند، امروزه بسیاری از جوامع، به ویژه جوامع غربی را درگیر کرده است. خبر خوب این است که روغن زیتون ممکن است به بهبود بدترین این بیماری ها، از جمله بیماری قلبی، فشار خون بالا (فشار خون بالا)، سندرم متابولیک، التهاب، سرطان، دیابت و مشکلات مرتبط با چاقی کمک کند. معمولا سال ها طول می کشد تا این بیماری ها ایجاد شوند، اما عدم تحرک و مصرف بیش از حد چربی های اشباع ترانس شانس ابتلا به این بیماری ها را افزایش می دهد. با این حال، روغن زیتون و رژیم‌های غذایی سرشار از چربی‌های تک غیراشباع ممکن است از ایجاد برخی از بیماری‌های مزمن پیشگیری کنند.

olive oil benefits

حقایقی در مورد چربی های روغن زیتون:

به نظر می رسد که تغییر کوچکی در رژیم غذایی مانند تغییر از یک نوع چربی به نوع دیگر می تواند، به طور قابل توجهی بر سلامت شما تأثیر بگذارد، اما همانطور که در اینجا خواهید دید، نوع چربی مورد علاقه شما واقعاً مهم است. برخی از چربی ها، به ویژه روغن زیتون، خواص مفیدتری نسبت به سایرین دارند، بنابراین برای انتخاب درست، مهم است که تفاوت بین انواع مختلف چربی را بدانید.

انواع چربی یا لیپید:

چهار نوع چربی در رژیم غذایی وجود دارد که به عنوان اسیدهای چرب نیز شناخته می شوند و هر کدام بسته به منبع و نحوه تولید آن اثرات سلامتی متفاوتی دارند.

Monounsaturated fat (چربی تک غیراشباع): این نوع از چربی ها سالم ترین نوع چربی هستند. سلامت قلب را ارتقا می دهد و ممکن است به پیشگیری از سرطان و بسیاری از بیماری های دیگر کمک کنند. چربی تک غیراشباع به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) بدون تاثیر منفی بر کلسترول خوب (HDL) کمک می کند. روغن زیتون، روغن بادام زمینی، روغن کانولا و آووکادو سرشار از چربی های تک غیراشباع سالم هستند.

Polyunsaturated fat (چربی غیر اشباع چندگانه): این چربی ها نسبتاً سالم هستند. کلسترول LDL را کاهش می دهد که خوب است، اما سطح کلسترول HDL پاک کننده شریان را نیز کاهش می دهد. چربی غیراشباع چندگانه معمولاً در دمای اتاق مایع است و نوع غالب اسیدهای چرب در روغن سویا، روغن گلرنگ، روغن ذرت و چندین روغن گیاهی دیگر است.

Saturated fat (چربی های اشباع): این چربی ناسالم است، زیرا بدن آن را به کلسترول مسدود کننده شریان تبدیل می کند که برای قلب شما مضر است. چربی اشباع بیشتر در محصولات حیوانی یافت می شود و در دمای اتاق جامد است. این چربی سفیدی است که در امتداد لبه یا یک تکه گوشت مشاهده می کنید و همان چربی پوست مرغ است. همچنین در شیر کامل و غذاهای تهیه شده از شیر کامل و همچنین در روغن های استوایی مانند روغن نارگیل “پنهان” شده است. متخصصان تغذیه توصیه می کنند که افراد فقط مقادیر کمی از چربی های اشباع شده مصرف کنند.

Trans fat (چربی ترانس): چربی ترانس بدترین نوع چربی است و بهتر است از آن اجتناب کنید. بیشتر چربی‌های ترانس با وارد کردن هیدروژن به چربی‌های غیراشباع چندگانه و مایع در فرآیندی به نام هیدروژناسیون تولید می‌شوند. این فرآیند می تواند یک محصول چربی جامد ایجاد کند. مارگارین نیز از این طریق ساخته می شود. هیدروژناسیون به غذاهایی که حاوی چربی های ترانس هستند، ماندگاری طولانی تری می دهد و به تثبیت طعم آنها کمک می کند، اما بدن شما هزینه زیادی برای مصرف آن ها می پردازد.

بدن چربی ترانس را به عنوان چربی اشباع شده تشخیص می دهد و آن را به کلسترول تبدیل می کند، که باعث افزایش سطح LDL و کاهش سطح HDL می شود. بدتر از همه این است که برخلاف چربی اشباع، چربی ترانس غشای سلولی را مختل می کند. غشاهای سلولی از زنجیره های اسید چرب با پیکربندی یکنواخت تشکیل شده اند که از طریق پیوندهای شیمیایی محکم به یکدیگر متصل شده اند. هنگامی که چربی ترانس راه خود را به زنجیره ها وارد می کند، این پیوندها را تغییر می دهد و “نشت” در غشای سلول ایجاد می کند. این عمل جریان مواد مغذی و مواد زائد را به داخل و خارج سلول مختل می کند و ممکن است با کاهش عملکرد سیستم ایمنی و احتمالاً سرطان مرتبط باشد.

غذاهای سرخ شده در رستوران ها معمولا در روغن نیمه هیدروژنه سرخ می شوند، بنابراین حاوی مقادیر زیادی چربی ترانس هستند. گوشت و شیر نیز منابع چربی ترانس هستند، اما مقدار آن بسیار کم است و به نظر نمی رسد این چربی های ترانس طبیعی هیچ عواقب منفی برای سلامتی داشته باشند. چربی هایی که ما می خوریم از مقادیر متفاوتی از چربی های مختلف تشکیل شده است. هنگامی که یک غذا عمدتاً از یک نوع چربی تشکیل شده باشد، آن را به نام چربی تک غیراشباع می نامیم. به عنوان مثال، روغن زیتون سرشار از چربی تک غیراشباع است، اگرچه حاوی انواع دیگری از چربی هم هست، اما باز هم به عنوان یک چربی غیراشباع تک شناخته می شود و در یک نگاه متوجه خواهید شد که روغن زیتون بیشتر از هر چربی دیگری برای ارتقاء سلامتی مفید است.

محتوای امگا در روغن زیتون:

omega3 & omega6 in olive oil

دو چربی غیراشباع مهم وجود دارد که برای سلامت انسان ضروری است، اما بدن نمی تواند آنها را بسازد. این بدان معنی است که ما باید آنها را از غذاهایی که می خوریم دریافت کنیم. این دو اسید چرب ضروری عبارتند از آلفا لینولنیک اسید یا اسید چرب امگا 3، و اسید لینولئیک یا اسید چرب امگا 6، که بدن می تواند هر دو را از روغن زیتون دریافت کند.

روغن های امگا 3 سالم ترین هستند. آنها بخشی از گروهی از مواد به نام پروستاگلاندین هستند که به جلوگیری از چسبیدن سلول های خونی به هم، افزایش جریان خون و کاهش التهاب کمک می کنند. این باعث می شود روغن های امگا 3 در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و همچنین شرایط التهابی مانند آرتریت مفید باشند. روغن های امگا 6 نیز سالم هستند، اما به اندازه امگا 3 مفید نیستند. امگا 6 می تواند به شکل گیری پروستاگلاندین هایی کمک کند که به اندازه آن هایی که توسط امگا 3 تولید می شوند مفید هستند، اما می توانند پروستاگلاندین های مضر را نیز تولید کنند.

پروستاگلاندین‌های نامطلوب چسبندگی سلول‌های خونی را افزایش می‌دهند و بیماری‌های قلبی عروقی را تقویت می‌کنند و همچنین به نظر می‌رسد که با تشکیل سرطان مرتبط هستند. برای تشویق بدن به ساخت پروستاگلاندین های مفید از روغن های امگا 6، باید میزان چربی های حیوانی مصرفی خود را کاهش دهید. چربی های حیوانی بیش از حد، بدن شما را به سمت استفاده از روغن های امگا 6 برای ساختن پروستاگلاندین های نامطلوب سوق می دهد تا روغن های مفید. تحقیقات در مورد اینکه چه مقدار امگا 6 باید در مقایسه با میزان امگا 3 بخورید، قطعی نیست. بسیاری از محققان مصرف امگا 6 را یک تا چهار برابر بیشتر از امگا 3 پیشنهاد می کنند. مرجع مصرف رژیم غذایی ایالات متحده برای اسیدهای چرب ضروری، مصرف چربی های امگا 6 و امگا 3 را به نسبت 10 به 1 توصیه می کند.

این بدان معناست که مصرف امگا 6 ده برابر بیشتر از امگا 3 است. جالب اینجاست که، طبیعت نسبت دقیق چربی را در هر زیتون کوچک فراهم کرده است یعنی نسبت لینولئیک به لینولنیک حدود 10 به 1 است. در واقع جادوی طبیعت چربی های مغذی موجود در زیتون را به همان نسبتی که بدن انسان به آنها نیاز دارد، فراهم کرده است.

مقایسه روغن میوه زیتون با دانه های روغنی:

Comparison of olive oil with other  seeds

زیتون یک میوه است و وقتی فشرده شود، روغن آن سرشار از فیتوکمیکال های قوی و انواع ویتامین است. می توان گفت که این محصول طبیعی تر از روغن دانه هاست. دانه هایی مانند آفتابگردان، سویا یا کلزا (منبع روغن کانولا) برای استخراج روغن خود تحت پردازش بسیار بیشتری قرار می گیرند. آنها برای استخراج روغن، صرفاً خرد یا فشرده نمی شوند و معمولاً با گرما و گاهی اوقات مواد شیمیایی پردازش می شوند.

زیتون های قدرتمند:

همه زیتون ها یکسان خلق نشده اند. همانطور که برخی از انواع سیب شیرین تر یا ترش تر از سایرین هستند، انواع مختلف زیتون نیز مقادیر متفاوتی روغن تولید می کنند. زیتون‌های سیاه بزرگ که معمولاً در یک قوطی از قفسه‌های فروشگاه ها خریداری می‌شوند، ممکن است حاوی ۷ درصد روغن باشند، اینها زیتون های رومیزی هستند.

در انتهای دیگر طیف، برخی از زیتون ها تا 35 درصد روغن دارند که برای روغن گیری استفاده می شوند. مهم نیست که روغن از کجا می آید، افزایش مقدار روغن زیتون در رژیم غذایی شما یک راه عالی برای سلامتی شماست. چه در حال تلاش برای کاهش وزن باشید و چه قصد پیشگیری از بیماری های مزمن را داشته باشید، روغن زیتون می تواند یک درمان ساده باشد که بهتر است آن را امتحان کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *